Omdat je brein anders mag zijn...

Stress en faalangst

Het lineaire denken is nog steeds de norm in onze maatschappij. Daardoor krijgen beelddenkers al snel het gevoel dat ze anders zijn. Deze manier van werken wordt niet erkend op school of op de werkvloer. Zij worden vaak gezien als chaotische mensen die te weinig aandacht hebben voor details en afwerking en misschien wel een beetje lui zijn. Het probleem wordt dus gezocht bij de inzet en het gedrag van de conceptueel denker, terwijl het eigenlijk een andere manier van denken is.

Dit kan spanning, stress en/of faalangst teweegbrengen. Dan wordt het lastig om je te concentreren. Dit wordt veroorzaakt doordat je brein uit verbinding gaat: de linker- en rechterhersenhelft werken minder goed samen en je onderbewustzijn neemt het over. Het gevolg is dat taal, in logische volgorde denken en routinematig werken nog moeilijker wordt.

Concreet wil dit zeggen dat je op de vergadering minder goed uit jouw woorden geraakt, je taken nog minder stap voor stap kunt afwerken en je als student moeite hebt om de leerstof te onthouden. Je creëert met andere woorden een cirkel waar je moeilijk uitgeraakt.

Overlevingsmechanismes

Om gevoelens van stress en angst te ontlopen ontwikkelen mensen vaak allerlei overlevingsstrategieën:

  • je uitschrijven uit de opleiding vlak voor de examens,
  • taken uitstellen omdat je er niet aan durft te beginnen,
  • verkeerde prioriteiten leggen,
  • afleiding zoeken zoals overmatig eten, netflixen, ..
  • heel veel piekeren (maar niet in gang schieten),
  • geleefd worden door to do-lijstjes,
  • niet kunnen delegeren,
  • steeds voor 300% je best doen,
  • , …

 

Op korte termijn word je beloond voor deze strategieën. Je hoeft even die negatieve gedachten en onzekerheid niet te ervaren. Maar op lange termijn verlies je het contact met jezelf en durf je alsmaar minder op jezelf te vertrouwen.

Weer mogelijkheden zien

Iedereen heeft bepaalde kwetsbaarheden waarmee je moet leren omgaan. Maar te veel nadruk leggen op negatieve eigenschappen werkt verlammend omdat je dan geen mogelijkheden meer ziet. 

Daarom is het beter om te vertrekken van (kern)kwaliteiten. Daar waar je goed in bent, daar ligt jouw sterkte en eigenheid. Deze visie zorgt voor een balans en een beter begrip, in de eerste plaats voor jezelf. Het zorgt ervoor dat je beseft dat jij niet JIJ zou zijn zonder jouw ‘stoornis’.

Dit idee verruimt je bewustzijn en daardoor kom je meer in beweging. De bedoeling is dat jij jouw vleugels uitslaat en voor jezelf kiest. Zodra je beseft dat je echt iets te bieden hebt, wordt dyslexie/ADHD,… een kleiner obstakel en leer je hoe je er positiever mee kan omgaan. Je leert ook en vooral opnieuw contact maken met jezelf en te vertrouwen op jezelf. Het resultaat is dat je de regie neemt over je leven en je eigen creativiteit en vrijheid herneemt. Daardoor ga je opnieuw leven in plaats van overleven.

Faalangst en stress is een universeel gevoel

Dit gevoel van stress en faalangst komt niet alleen voor bij conceptuele denkers. Veel mensen ervaren het gevoel niet goed genoeg te zijn, anders te zijn en/of niet te voldoen aan de verwachtingen. Ik help dan ook graag iedereen, lijn- of beeldenkers, die hiermee worstelt.

"If you begin to understand what you are
without trying to change it
then what you are undergoes a transformation"

Jiddu Krisnamurti